Trafik Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Günümüzde zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası araç kullanıcıları için çoğunlukla karıştırılan iki sigorta türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Aracında kasko sigortası bulunan bir birey, zorunlu trafik sigortasına ihtiyacı olmadığını düşünerek yanılır.

Zorunlu trafik sigortasının amacı genellikle karayolunda hareket halinde olan araçların karşı tarafa vereceği maddi ve fiziksel zararların karşılanması olurken, araç sahibinin kendisine veya araca verdiği zararları karşılamamaktadır. Son zamanlarda araç sahiplerince sıkça sorulan sorulardan biri olan trafik sigortası yaptırmak zorunlu mudur sorusuna değinir isek, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince belirlenen zorunlu trafik sigortası, ülkemizde trafiğe çıkan her araç için yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Bu sigorta türünün geç yapılması veya yapılmaması durumunda yasal olarak bazı yaptırımlar da uygulanmaktadır. Kasko sigortası ise yaptırılması zorunlu olmazken, kendi aracınızı güvence altına almanızı sağlayan bir sigorta türü olarak bilinmektedir.

 

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılır?

Zorunlu trafik sigortası, motorlu araçların üçüncü bireylerin canlarına ya da mallarına herhangi bir zarar vermesi durumunda, belirlenmiş olan çeşitli limitler kapsamında bu zararı maddi olarak karşılayan bir sigorta türüdür. Bu nedenle bir bireyin motorlu araç satın alması durumunda, üçüncü kişilere karşı verebileceği zararı karşılayabilmek için bu sigorta türünü yaptırması gerekir.

 

Trafik Sigortasının Geç Yapılması Veya Yapılmaması Durumunda Uygulanacak Cezalar

Sigortalı birey, zorunlu trafik sigortasının bitiş tarihi itibari ile sigortasını yenilemek zorundadır. Bu işlemi yapmadığı durumda, her 30 gün için prim tutarına %5 ek ücret eklenmektedir. Belirlenen gecikme cezası, prim tutarının maksimum %50’sine kadar çıkabilirken, araç için trafik polisi tarafından yapılan kontrollerde trafik sigortasının bulunmaması, aracın sigorta yapılana kadar trafikte yer almamasına ve para cezası almasına neden olur.

 

Zorunlu Trafik Sigortası Bulunmayan Aracın Kazaya Karışması Durumu

Zorunlu trafik sigortası bulunmayan bir araç kazaya karışır ise, her durumda polis ile iletişime geçerek belirlenen işlemleri yaptırmalıdır. Bunun sebebi, bir tarafın sigortası olmadığı için hasar işlemlerinde herhangi bir rol oynamayacağının göstergesidir. Olay yerine gelen polis gerekli kayıtları tutarak, adli işlemlerin başlaması için onay verir.

Aynı zamanda sigortası olan aracın kaskosu var ise, kasko hasarı karşılayarak trafik sigortası olmayan bireyden maddi talepte bulunacaktır. Bu sebep ile kaza tarafı olan sigortalı birey herhangi bir adli işlem ile uğraşmazken, mağduriyetini kolaylıkla giderebilecektir. Ek olarak sigortası bulunmayan aracın vermiş olduğu zararların bir kısmı, Reasürans Şirketleri Birliği ve Türkiye Sigorta tarafınca kurulan “Güvence Hesabı” tarafından karşılanır.

 

Güvence Hesabı Kapsamındaki Teminatlar

  • Kazaya neden olan aracın belirlenememesi durumunda, bireye gelen fiziksel zararlar,
  • Sigortasını yaptırmamış olan bireylerin sebep olduğu fiziksel zararlar,
  • Sigorta şirketinin iflası durumunda, ödemekle sorumlu olduğu fiziksel ve maddi zararlar,
  • Gasp edilmiş ya da çalınmış bir aracın bulunduğu kazada, bireye gelen fiziksel zararlar.

Bakanlar Kurulu uygun gördüğü durumlarda, mallara gelebilecek olası zararların tamamen ya da kısmen, Güvence Hesabı ile karşılanması noktasında karar verme yetkisine sahiptir.

 

Trafik Sigortası Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer Mi?

Zorunlu trafik sigortasına sahip olmayan bir araç muayene yaptıramayacağı gibi, sigortası olmadığından yasal olarak “ağır kusurlu” diye nitelendirilir ve trafikte yer alamaz.

 

Trafik Sigortası Bulunan Araç Kasko Yaptırmalı Mıdır?

Trafik sigortasına sahip bir aracın yasal olarak kasko yaptırma zorunluluğu yoktur ancak, zorunlu trafik sigortası üçüncü bireylere gelebilecek olası zararları, kasko ise sigortalı bireyin zararlarını karşılamasından ötürü bu iki sigorta türünün teminat kapsamları birbirinden farklıdır. Bu nedenle, kasko sigortası yaptırma seçeneği tamamen bireyin kendi tercihine kalmış bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Trafik Sigortası Kaç Gün İçerisinde Yapılmalıdır?

Trafiğe yeni çıkmaya hazırlanan sıfır araçlar ve 2. el alınan araçlara yönelik trafik sigortası poliçesi yaptırırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

Aracını satan birey noter satış sözleşmesini ve trafik sigortasını iptal ettirmeli, daha sonrasında kalan gün sayısı kadar prim tutarını iade şeklinde teslim almalıdır. Bu durumda satın alınan araç sigortadan ayrılacağı gibi aracın yeni sahibinin de trafik sigortası yaptırması gerekir. Buradaki önemli nokta ise, aracın noter satış işlemleri tamamlandıktan sonra, satan birey sigortanın iptalini talep etse bile, aracın mevcut trafik sigortası poliçesi belirlenen 15 gün süre zarfı boyunca kullanılabilir. Belirlenen bu 15 günlük süre zarfı, 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi alması için tanınır. 15 günlük süreyi doldurup, poliçe satın almayan araç sahibi, trafikte yapılan kontrollerde trafikten men edilme cezası ile karşılaşabilir.

Sıfır kilometre araç satın alımında ise araç ruhsatı hazırlanırken, trafik tescil işlemleri tamamlanır. Ruhsat işlemleri esnasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nce aracın sahibinden, zorunlu trafik sigortası poliçesini sunması talep edilir. Bu sebepten dolayı aracın trafiğe çıkmadan önce mutlaka trafik sigortası yaptırması gerekir. Sigorta şirketleri bu noktada, sıfır araçlar için trafik sigortası poliçelerini ruhsata gerek duymadan şasi numarası, motor numarası ve modeli baz alarak düzenleme işlemlerini yapabilmektedir.

 

Kaza Durumunda Maddi ve Manevi Tazminat Yükümlülüğü

Trafik sigortası bulunmayan bir aracın en büyük sorumluluğu, olası bir kaza durumunda yaşanacak olaylarda ortaya çıkmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi trafik sigortası herhangi bir kazada bulunmanız halinde sizi ve aracınızı 3. kişilere verebileceğiniz zararlara karşı teminat altına almaktadır. Olası bir kaza durumunda oluşacak maddi ve manevi tüm zararlar, aracınızın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır. Ancak, trafik sigortanız olmadan herhangi bir kaza içinde yer alırsanız, kaza sonucu ortaya çıkan tüm zararları kendi bütçenizden karşılamak zorunda kalabilirsiniz. Bu noktada araç masrafları, ölüm ya da sakatlanma durumu yaşanmasında, hastane masrafları ve manevi tazminat bedeli sandığınızdan daha yüklü olabilir.

 

Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenmelidir?

Trafik sigortasının yenilenme durumunda belirlenmiş olan bir süre zarfı yoktur. Poliçenizin süresi 1 yıl olup, bu süre zarfı dolduğunda poliçenizi hemen yenilemeniz gerekir. Eğer poliçe yaptırmadıysanız trafiğe çıkmanızın yasak olduğunu bilmeli, trafik sigortası poliçe yenileme gününüzü unutmayarak, zamanı geldiğinde mutlaka poliçenizi yenilemeniz gerektiğini dikkate almalısınız.

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(553)942-2961