Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Avantajları Nelerdir?

Sağlık sigortaları, değişen yaşam biçimleriyle birlikte artık herkes için daha önemli olmaya başladı. Tabii her sağlık sigortası türünün kapsamı farklı. Özel sağlık sigortasına sahip olmayanlar için ise Tamamlayıcı Sağlık Sigortası çok önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor. 

Peki, Tamamlayıcı sağlık sigortası tam olarak nedir?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık kuruluşlarında geçerli olan ve SGK teminat prim limitlerini aşan tedavi masraflarını karşılayan sigorta türüdür. Bu sigorta, 55 yaş altı SGK mensubu kişilere özel yapılır. SGK kapsamı dahilinde kısmen karşılanan hizmetlerin dışında kalan sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik en ekonomik yol olarak da değerlendirilebilir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından Kimler Faydalanabilir?

Tamamlayıcı sağlık sigortasından sosyal güvenceye sahip olan genel sağlık sigortalılar faydalanabilir.

Ayakta ve yatarak tedavi imkanı sağlayan sağlık poliçeleri herkesin bütçesine uymayabilir. Bu maliyeti düşürmek amacıyla SGK ile anlaşmalı hastanelerde SGK tarafından karşılanmayan veya karşıladığı tedavilerde ortaya çıkan fark ücretlerini karşılayan ürün tamamlayıcı sağlık sigortasıdır. Bu sigorta kapsamında, SGK’lı olan kişiler özel hastanelerin hizmetlerinden de yararlanabilir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Özel sağlık sigortaları genel olarak özel hastanelerde ayakta tedavi masraflarını %80 oranında karşılanır. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında ise tedavi giderlerinin tamamının karşılanması sağlanır.

Teminat kapsamı olarak Tamamlayıcı sağlık sigortasının özel sağlık sigortasından çok farklı olmadığını söyleyebiliriz. Üstelik primleri çok daha ekonomik. (Primler; yaşa, yaşanılan şehre ve alınan teminata göre değişiklik gösterir.)

Tamamlayıcı sağlık sigortası, sigorta başlangıç tarihinden sonra ortaya çıkan hastalıklara ait muayene, tetkik ve tedavi giderlerini karşılar. Bu sigorta sayesinde SGK’nın karşıladığı sağlık hizmeti tutarı sonrasında kalan kısım, sigorta şirketi tarafından ödenir ve aradaki ücret sigortalılara yansıtılmaz.

Hızlı artan talep dolayısıyla her geçen gün sigorta şirketleri, Tamamlayıcı sağlık sigortası hastane ağlarını genişletiyor.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?

Tamamlayıcı sağlık sigortasının yatarak ve ayakta tedavi temel teminatIarı olmak üzere iki tür teminatı bulunur. Teminatlar ister sadece yatarak tedavi, ister yatarak ve ayakta tedavi beraber olmak üzere kişilerin tercihine göre belirlenir.

Ayakta Tedavi Teminatı

Ayakta tedavi teminatı, yalnızca yatarak tedavi teminatına ek olarak alınabilir. Bu kapsamda ayakta yapılacak tüm muayene, tetkik ve tedaviler yılda ortalama 8-10 kez ücretsiz olarak yapılır. 8-10 muayeneden sonra oluşacak tedaviler için ise ücret talep edilir. Aynı zamanda fizik tedavi, radyoloji gibi yöntemler de limit dahilinde ayakta tedavi teminatı kapsamında değerlendirilir.

Yatarak Tedavi Teminatı

Tek başına satın alınabilinir. Sigorta başlangıç tarihinden itibaren gerçekleşen hastalıklarda özel hastanelerde tedavi olmayı sağlar. Ancak yatış gerektiren durumlarda doktorun beyanı esas kabul edilir, sigortalının talebine göre yatış sağlanmaz. 

Yatarak tedavi teminat kapsamı, 24 saatten az olmayan yatarak tedavi durumlarını ve acil durumları barındırır. Kanser, kalp gibi önemli hastalıkları da kapsayan ürün, sigorta poliçesi başlangıç tarihinden sonra ortaya çıkan hastalıkların tedavilerini karşılar. 

Bazı şirketler doğum teminatının yanı sıra tüp bebek teminatını da herhangi bir bekleme süresi olmadan ekleyebilir. Doğum teminatı seçilen poliçeler ise standart tablonun dışında fiyatlandırılır. Bebeklerin doğum tarihleri itibarıyla sigortalanması ile doğuştan gelen hastalıklarının tedavisinin de karşılanması sağlanır. 

Ancak evde bakım hizmetleri, suni uzuv, tıbbi malzeme ve rehabilitasyon masrafları sigorta şirketi tarafından limitli olarak karşılanır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

Aslında özel sağlık sigortası olan bir kişi SGK’ya da tabi ise hem özel sağlık için sigorta şirketine hem de Genel Sağlık Sigortası için SGK’ya prim öder. SGK prim ödemesi zorunlu iken özel sağlık sigortası isteğe bağlı gerçekleşir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sadece SGK ile anlaşmalı hastanelerde geçerlidir. Bu nedenle belli rahatsızlıklarda SGK ile anlaşmalı olmayan hastanelerde tedavi olmayı planlayan veya alacağı tedavide kurum veya doktor sınırlamasına tabi olmak istemeyen kişiler, bu hususa dikkat etmeli.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile Özel Hastanede Fark Ücreti Ödenir mi?

SGK, SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) üzerinden muayene ve tedavinin tutarını belirler. SGK’lı bir hastanın özel hastaneye giderek muayene olmak istediğini, SGK’nın da muayenenin türüne göre özel hastaneye 100 TL ödeme yapacağını bildirdiğini varsayalım. Bu durumda özel hastane hastadan en fazla %200 oranında fark ücreti talebinde bulunabilir. Yani hastanın, hastaneye ödeyeceği toplam maksimum tutar 200 TL olurken, kalan 100 TL’yi ise SGK öder. 

SGK özel hastane ödemelerinde fark ücreti yatırmamak için ise Tamamlayıcı sağlık sigortası devreye girer. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak özel hastanelere fark ücreti ödemeden ücretsiz tedavi olunabilir. Sadece katılım payı ödenmesi gerekir. Peki, katılım payı nedir?

Katılım Payı Nedir?

Özel hastanede muayene ve tedavi olanların fark ücreti dışında ödemeleri gereken bir diğer ücretse katılım payı ücretidir. Katılım payı ücretleri; devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri için 6 TL olarak belirlenmiştir. Özel hastanelerdeki bu tutarsa 15 TL’dir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sahipleri ise özel hastanede muayene ya da tedavi olduklarında yalnızca katılım payı ücreti öderler.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hangi Hastanelerde Geçerlidir?

Tamamlayıcı sağlık sigortasının geçerli olduğu hastaneler, sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu özel hastanelere göre değişiyor. Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının geçerli olması için öncelikle özel hastanenin SGK ile anlaşması olması gerekiyor. Sağlık poliçenizi yaptırdığınız sigorta şirketinin hangi hastanelerle anlaşması olduğu da önemlidir.

Tamamlayıcı sağlık sigortası sorgulaması yaparak birçok sigorta şirketinin tekliflerini aynı ekranda inceleyebilirsiniz. Tekliflerin içerisinde belirttiğiniz il ismine göre sigortanın geçerli olduğu sağlık kurumları listelenir. Bu kısımdan il/ilçe olarak teklif sunan sigorta şirketinin anlaşmalı özel hastaneleri görebilirsiniz.

 

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(507)354-5329