Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı ve Geçerlilik Süresi

 

Günümüzde trafik esnasında sıkça karşılaştığımız sorunlardan birisi de yaşanan kazalardır. Bu anlarda yaşanan kazalar hem maddi hem de manevi olarak sürücüleri oldukça zorlarken, kaza sonrası yapılacak olan işlemler de sürücüler için önemli bir rol oynar. Kaza sonrasında yaşanan hasarın kayıt altına alınabilmesi için sürücülerin tespit tutanağını doldurması gerekir. Maddi hasarlı trafik kazası yaşamış olan sürücüler birtakım prosedürlerden sorumlu iken, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı uygulanacak olan prosedürlerin en başında gelir. Sürücüler bu tespit tutanağını doldurarak sigorta şirketine başvururken geçerlilik süresini de atlamamaları gerekir. Bu sürenin aşılmaması durumunda sigorta şirketinden zarar karşılanabilmektedir. Peki maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı nedir? Geçerlilik süresi ne kadardır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için bu içeriğimizde derledik.

 

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nedir?

Sürücülerin her zaman araçlarında bulundurması gereken bazı ekipmanlar vardır ve bu ekipmanların yanında evrakların bulunması da oldukça önemlidir. Yaşanabilecek olası kazalara karşı her sürücünün trafik kazası tespit tutanağının aracında bulundurması gerekir. Genel olarak tespit tutanakları, kazada bulunan sürücüler tarafından bir şablon olarak doldurulur ve sürücüler maddi hasarlı bir trafik kazasında bu tutanağı kullanır. Sürücüler karşılıklı olarak anlaştığı zamanlarda trafik polisinin çağrılmasına gerek yoktur ve yaşanmış olan kazaların maddi boyutunu gösteren maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı bu noktada devreye girer.

Kaza sonrası sürücüler trafik güvenliğine dikkat etmelidir ve araçlarını müsait bir alana çekmelidir. Trafik güvenliğini sağlayan sürücüler, araçlarının hasar tespiti için maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı belgesini doldurmalıdır. Bu tutanağın doldurulması trafik kazalarında uygulanacak prosedürlerin en başında gelirken, tutanağın doğru ve eksiksiz bilgiler ile ıslak imzalı olmasına dikkat edilmelidir. Yanlış bilgilerin yer aldığı bir tutanak, sigorta şirketleri açısından olumsuz bir izlenim oluşturabilir. Doldurulan maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerlilik süresi dolmadan sigorta şirketine gönderilmesi gerekirken, tutanağın geçerlilik süresi 2 yıldır. Sigorta şirketine gönderilen bu evraklar, hasar departmanında işleme alınır ve şirketler bu tutanakları aynı iş günü içerisinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletir. Kazada yer alan tüm detaylar bu merkezin sistemine kaydedilirken, sürücüler bu merkez sayesinde başvuruları hakkında gerekli tüm bilgileri öğrenebilir ve internet üzerinden dosya sorgulaması yapabilir.

 

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır?

Sürücülerin trafik kazaları sonrası uygulaması gereken bazı prosedürleri bulunur ve bu prosedürleri yerine getirirken bazı detayları dikkatle incelemesi gerekir. Öncelikle maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulması oldukça önemlidir. Maddi hasarlı bir trafik kazası yaşayan bireyler diledikleri gibi trafik polisi çağırmadan da karşılıklı olarak anlaşabilir. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı sayesinde kazaya ait tüm bilgiler kayıt altına alınırken, sürücüler tutanağın örneğini inceleyerek kendi tutanaklarını doğru bir biçimde teslim edebilir. 2 nüsha hazırlanması gereken maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının kazada bulunan iki sürücü tarafından imzalanması zorunlu olup, imzası bulunmayan tutanakların hukuki bir karşılığı bulunmamaktadır.

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı içerisinde kazanın saati ve yeri, tarihi; kazada bulunan sürücülerin araç bilgileri ve trafik sigorta poliçeleri; kaza anının taslak çizimi gibi önemli bilgiler yer alır. Ayrıca kaza anının taslak çiziminde cadde ve sokak isimlerinin de belirtilmesi önemlidir. Araçlar maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağına A ve B olarak adlandırıldıktan sonra gittikleri yönler de işaretlenir. Tespit tutanağına ek olarak araçlarda meydana gelen hasarların fotoğrafları eklenebilirken, hazırlanan bu tutanaklar her iki sürücüye de verilmelidir. Kazaya karışan sürücüler bu evrak ile belirtilmiş olan tarihler arasında sigorta şirketine başvurabilir. Kusurlu olarak nitelendirilen tarafın sigorta şirketi hazırlanan bu tutanağı incelerken, inceleme sonrası hasar gören aracın maddi zararı karşılanır. Kusurlu tarafta bulunan sürücü ise yaptığı harcamaları kendisi karşılar. Tek taraflı yaşanan kazalarda da maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı kullanılabilmektedir. Başka bir sürücü ile ilgili olmayan çarpma ve vurma gibi kazalarda sürücü tek taraflı olarak bu tutanağı hazırlayabilir. Polis tarafından onaylanması zorunlu olan tespit tutanağının sürücü tarafından kaza yerinden ayrılmadan önce de trafik polisi veya jandarmaya yasal olarak onaylatması gerekir.

 

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağının Geçerlilik Süresi Nedir?

Sürücüler trafik esnasında birçok sorun ile karşılaşabilir ve bu sorunlardan birisi de trafik kazalarıdır. Trafik kazası yaşayan sürücüler, araçlarının hasarlarını giderebilmek adına sigorta şirketlerine başvurur ve maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı olmadan bu başvuru kabul edilmez. Başvuruların geçerli sayılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekirken, tespit tutanağının kabul edilmediği durumlarda sürücülerin trafik polisini çağırması gerekir. Kaza tespit tutanağının doldurulmasına engel bir durum olan sürücünün belgesiz araç kullanması da önemli bir noktadır. Yetersiz belge ile farklı bir aracın kullanılma durumu da olay yerine trafik polisinin çağrılmasına bir nedendir. Sürücü kanunen belirtilen yaş kriterlerine uyum sağlamıyorsa tespit tutanağını dolduramaz ve alkol kullanımının fark edildiği durumlarda trafik polisinin çağrılması uygun görülür.

Kaza sonrasında yaşanan ağır yaralanma ya da vefat gibi durumlarda maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı tek başına doldurulamaz. Kazaya karışan tarafların uzlaşamaması durumu da tespit tutanağına bir engeldir. Engel olan bu durumlar haricinde kazanın tarafları kendi aralarında anlaşabilir ve tutanağı doldurabilir. Bu noktada sürücüler için önem arz eden bir diğer konu ise maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerlilik süresidir. İmzalanan bu tutanağın geçerlilik süresi kapsamında kullanılabileceği unutulmamalıdır. Tazminat davası konusunda tespit tutanağının geçerlilik süresi 2 yıl olup, kazanın neden olduğu hasarların karşılanması için kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl; kazanın meydana geldiği tarihten itibaren ise 10 yıl olmak üzere farklı seçenekler mevcuttur. Bu konu hakkında belirtilmiş olan maddeler dikkatle incelenmeli, taraflardan birinin trafik sigortası bulunmuyor ise karşı tarafın bireysel olarak dava açma hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır.

 

Eğer trafik sigortanızı Ajans 24 Sigorta’dan yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde sizi telefon ve e-posta yolu ile bilgilendirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda en doğru karara ulaşabilmeniz için karşılaştıracağınız tüm teklifleri kapsamlı olarak sizinle paylaşıyoruz. Böylece trafik sigortanızın yenilenme zamanına dair tüm kaygılarınız yok olurken, araştırma yapmanıza gerek duymadan en uygun teklifler ile sigortanızı kolayca yenileyebiliyoruz.

 

 

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(507)354-5329