Özel Hastanelerde SGK Fark Ücreti Ödemeyin!

 

Türkiye'nin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik durum, hastaları önce sağlık ocaklarına daha sonrada devlet hastanelerine yönlendirmektedir. Elbette herkes en iyi hastanede en iyi doktorda tedavi olmak ister. Ancak özel hastanelerde ödenen SGK fark ücreti kişinin bütçesine büyük yük bindirir.

Oysa sağlık hizmetlerinin temel amacı; hastanın ihtiyacı olan sağlık hizmetlerini istediği kalitede, istediği zamanda ve en düşük maliyetle sunmaktır. Ancak SGK anlaşmalı özel hastaneler fark ücreti olarak %200'e varan ücretler talep etmektedir.

2013 yılı itibari ile artık SGK'lı olan herkes tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel hastane fark ücreti ödemeden, istediği zaman ve istediği kalitede tedavi olabilmektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel hastaneye giden kişi, sadece 15 TL'lik katılım payı ücretini ödeyerek hastaneden ayrılabilir.

Tamamlayıcı sağlık sigortasından bahsetmeden önce, SGK katılım payının ve özel hastanelerde ödediğiniz fark ücretinin ne olduğundan bahsedelim.

 

SGK Katılım Payı Nedir?

SGK Katılım Payı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda öngörülen ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından muayene işleminde ödenecek tutarı ifade eder.

Aile hekimlikleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler gibi sağlık kurumlarında muayene olduğunuzda, SGK'nın karşıladığı masraflar ve fark ücreti dışında sizden ek olarak alınan 15 TL katılım payı ücretidir.

 

SGK Fark Ücreti Nedir?

SGK ile anlaşmalı özel bir hastanede muayene olmanız durumunda, masraflarınızın belli bir kısmı SGK tarafından karşılanır. SGK'dan geriye kalan muayene ücretini ise cebinizden karşılarsınız. İşte, bu talep edilen tutara da SGK fark ücreti denmektedir.

Örnek vermek gerekirse; özel hastanede kadın doğum doktoruna muayene olmak için gittiniz. Muayene ücreti de 100 TL olsun. SGK bu muayeneniz için 34 TL'lik bir ödemeyi hastaneye yapacaktır. Geriye kalan 66 TL'lik ödemeyi de hastaneye sizin yapmanız gerekmektedir. Yani kendi cebinizden ödediğiniz tutar, SGK fark ücretini oluşturmaktadır.

 

Özel Hastane SGK Fark Ücreti

 

Poliklinikler SGK'nın Hastane'ye Ödediği Tutar

Alınabilecek En fazla İlave Ücret  Tutarı

 Alınabilecek  En fazla İlave Ücret Oranı(%)

Kadın Hastalıkları 36,72 TL 73,44 TL %200
Üroloji 31,32 TL 62,64 TL %200
Kardiyoloji 39,96 TL 79,92 TL %200
Nöroloji 34,56 TL 69,12 TL %200
Beyin Cerrahi 32,40 TL 64,80 TL %200
Göz Hastalıkları 32,40 TL 64,80 TL %200
Dermatoloji 30,24 TL 60,48 TL %200
Göğüs Hastalıkları 31,32 TL 62,64 TL %200
Kulak Burun Boğaz 28,08 TL 56,16 TL %200
Genel Cerrahi 33,48 TL 66,96 TL %200
Ortapedi 28,08 TL 56,16 TL %200
Fizik Tedavi 30,24 TL 60,48 TL %200
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 35,64 TL 71,28 TL %200
Plastik Cerrahi 31,32 TL 62,64 TL %200

 

Tablo Tarihi: 01.01.2021- SGK fark ücretlerini gösteren tablo. www.sgk.gov.tr 'den detaylı inceleme yapabilirsiniz.

 

SGK Özel Hastane Masraflarını Karşılar mı?

SGK özel hastane ücretlerinin bir kısmını karşılar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi SGK'nın ödediği kısımdan geri kalan tutarı hastaneye siz ödersiniz. Eğer özel hastaneye gittiğinizde fark ücreti ödemek istemiyorsanız, tamamlayıcı sağlık sigortası sizin yerinize fark ücretini hastaneye ödeyebilir!

 

Birkaç soruda tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:

Tamamlayıcı sağlık sigortası fark ücretini öder mi?

Tamamlayıcı sağlık sigortası; SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde tedavi olmanız durumunda karşınıza çıkan fark ücretini ödeyen sağlık sigortası türüdür.

 

Kimler tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde fark ücreti ödemez?

0-80 yaş arası SGK'lı olan herkes tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir. Sadece aktif olarak çalışanlar değil; emekliler, ev hanımları ve öğrencilerde tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir.

 

Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsadığı fark ücretleri nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası; yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminatından oluşur. Yatarak tedaviler limitsizdir. Ayakta tedavi teminatı, seçeceğiniz sigorta şirketine göre 8, 9, 10 adet doktor muayenesinden oluşur.

Yatarak tedavi teminatı kapsamında; ameliyat, ameliyat öncesi ve sonrası tetkikler, mr, tomografi, ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon, tıbbi malzeme, suni uzuv, kemoterapi, radyoterapi ve ambulans hizmetlerine ait giderler karşılanmaktadır.

Ayakta tedavi teminatı kapsamında; doktor muayenesi,  röntgen, laboratuvar tetkikleri, ileri tanı yöntemleri ve fizik tedavi gibi sağlık hizmetlerine ait giderler karşılanmaktadır.

 

Tamamlayıcı sağlık sigortası kullanarak hangi özel hastanelerde fark ücreti ödenmez?

Sigorta şirketinin ve SGK'nın anlaşmalı olduğu birçok özel hastanede tamamlayıcı sağlık sigortası kullanabilirsiniz. Liv, Medicana, Medipol ve Medical Park gibi Türkiye'de herkes tarafından bilinen anlaşmalı sağlık kurumlarında SGK fark ücreti ödemeden tedavi olabilirsiniz.

 

Ailecek tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırılır mı?

Evet yaptırılır. Hatta ailecek tamamlayıcı sağlık sigortası almanız durumunda sigorta şirketi aile indirimi yapacaktır. Böylelikle daha avantajlı fiyata tüm ailenizin sağlığını güvence altına alabilirsiniz.

 

Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat olarak avantajlı mıdır?

Tamamlayıcı sağlık sigortasının en önemli avantajlarından bir diğeri de özel sağlık sigortası fiyatlarına göre daha ucuz olmasıdır. Ödeyeceğiniz düşük primler ile sıra beklemeden istediğiniz özel hastanede ve doktorda tedavi olabilirsiniz.

 

Tamamlayıcı sağlık sigortasının ortalama fiyatı nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları; cinsiyetiniz, yaşınız, ikametgah ettiğiniz il ve sağlık durumunuza göre belirlenir. Tam kapsamlı bir tamamlayıcı sağlık poliçesi almanız durumunda ödenecek prim tutarı, 650 TL ile 1500 TL arasında değişmektedir.

 

Tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi almak için tıklayınız.

 

Kaynak : Tamamlayicisaglik.com

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(507)354-5329