Allianz Risk Barometresi 2022’de Siber saldırılar yüzde 44 ile zirveye yerleşti. İş kesintileri yüzde 42 ile ikinci sıraya gerilerken doğal afetler ise yüzde 25 ile üçüncü sırada yer aldı.
Doğal afet ve iklim değişikliği riskleri en son Allianz Risk Barometresi sıralamasında yükselirken, siber tehlikeler 2022’de küresel olarak işletmeler için en büyük endişe kaynağı olarak görülüyor.
Ankete katılanların %44’ü, büyük ölçüde fidye yazılımı saldırıları tehdidinden kaynaklanan en büyük endişeleri olarak siber olayları belirtirken, tehlike geçen yıl %40 ile üçüncü olduktan sonra 2022 de ikinci kez en üst sırada yer aldı.
Özellikle fidye yazılımı tehditleri, “çifte gasp” gibi yeni taktikleri içeren son zamanlardaki bir dizi saldırının tetiklediği, ankete katılanlar tarafından 2022 için en büyük siber risk olarak onaylandı.
Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) Küresel Siber Başkanı Scott Sayce’e göre, “Fidye yazılımı, taktiklerini geliştiren, giriş engellerini 40 $’lık bir abonelik ve çok az bir ücret karşılığında azaltan siber suçlular için büyük bir iş haline geldi. Siber suçun ticarileştirilmesi, güvenlik açıklarından büyük ölçekte yararlanmayı kolaylaştırıyor. Teknoloji tedarik zincirlerine ve kritik altyapıya yönelik daha fazla saldırı göreceğiz.” dedi.
Oyların %42’sini alarak bu yıl bir sıra gerileyen iş kesintisi (BI) risklerinde ilk sırayı siber aldı.
İlginç bir şekilde rapor, fidye yazılımı saldırılarındaki artışın siberleri BI’nın en korkulan nedeni haline getirdiğini, doğal afetler ve pandeminin BI için diğer iki önemli tetikleyici olarak görüldüğünü ortaya koyuyor.
AGCS’de Gayrimenkul Sektörü, Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Lideri Philip Beblo ise“Pandemi, modern tedarik zincirlerindeki bağlantıların kapsamını ve birbiriyle alakasız birden fazla olayın nasıl bir araya gelerek yaygın bir aksama yaratabileceğini ortaya çıkardı. Tedarik zincirlerinin dayanıklılığı ilk kez küresel ölçekte kırılma noktasına kadar test edildi” şeklinde konuştu.
Doğal afet olaylarından kaynaklanan tehditler de en önemli etkenlerden biri olurkeen, %25 ile listede üç sıra birden atlayarak üçüncü sıraya yükseldi.
Rapora göre, aynı zamanda, iklim değişikliği önümüzdeki yıl için dokuzuncu sıradan altıncı sıraya yükseldi ve genel olarak afetlerden kaynaklanan kayıplardaki artışın yanı sıra iklim değişikliğiyle giderek daha fazla bağlantılı olan sel ve orman yangınları gibi ikincil tehlikelerden kaynaklanan kayıpları yansıtıyor.
Ayrıca, doğal afetlerden kaynaklanan sigorta ve reasürans endüstrisi kayıpları 2021’de yeniden 100 milyar doları aştı ve reasürör Munich Re bu rakamı 120 milyar dolara çıkardı.
Bu nedenle, doğal afet risk farkındalığı şu anda çok yüksek ve iklim değişikliği eğilimi alevlendirdiğinden, bunların işletmeler için en önemli endişeler olmaya devam etmesi muhtemel.
Allianz SE Sürdürülebilirlik Sorumlusu Line Hestvik bu konuda, “İşletmeler üzerindeki iklim değişikliği konusunda harekete geçme baskısı, net sıfır katkıya odaklanmanın artmasıyla birlikte geçen yıl gözle görülür şekilde arttı” diye konuştu.