Güvenliğiniz için Aracınızda Bulunması Gerekenler

 

Trafiğe çıkan kişilerin arasına her geçen gün yeni sürücü ve yayalar eklenir. Bu artış, trafiğin gittikçe daha çetrefilli bir hal almasına sebep olur. Her ne kadar sürücüler ve yayalar herhangi bir sıkıntı yaşamama umuduyla yola çıkıyor olsa da ufak tefek aksiliklerin yaşanma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Trafiğe çıkanların sayısı arttıkça trafikte kalınan süre de artış gösterdiği için kaza riskinin de aynı doğrultuda arttığı söylenebilir. Eğer bu riskler göz ardı edilirse, kişilerin gününü oldukça negatif etkileyebilecek küçük çaplı kazalar veya uzun vadede bile can sıkıcı olabilecek büyük sorunlar meydana gelebilir. Hal böyleyken, araçla trafiğe çıkıldığı zamanlarda güvende olabilmek ve olası olumsuz sonuçları elden geldiğince hafifletebilmek için bu konuya ciddi anlamda önem gösterilmelidir.

Trafik kurallarını düzenleyen yasalar gereği, araçlarda bulunması gereken malzemeler her araç tipine göre farklılık gösterse de baz ürünler herkes için olmazsa olmaz konumundadır. Bu malzemeleri aracınızda bulundurarak sadece yasalara uymakla kalmaz aynı zamanda kaza veya arıza anlarında kendinizin, sevdiklerinizin veya hiç tanımadığınız insanların hayatını olumlu anlamda etkileyebilirsiniz.

 

Arabada Mutlaka Bulunması Gerekenler

Otobüs, kamyon veya taksi gibi trafikte daha çok karşılaşılan ticari araçlarda bulunması gereken malzemeler farklılaşmakla beraber; kullanım amacı hususi olan araçlarda ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü, üçgen reflektör, kriko, bijon anahtarı, stepne, seyyar lamba, çekme halatı, zincir, takım çantası gibi malzemeler mutlaka bulunmalıdır. 

İlk Yardım Çantası:  Araç içerisindeki belki de en önemli malzeme ilk yardım çantasıdır. Zorunlu olarak bulundurulması ilk yardım çantalarında olması gereken malzemeler ise yönetmelikler tarafınca belli bir standarda bağlanmıştır. Bu malzemeler şu şekilde listelenebilir:

  • 10 adet yara bandı
  • 1 adet paslanmaz makas
  • 2 adet cerrahi eldiven
  • 1 adet otomatik turnike
  • 1 kutu gazlı bez
  • 2 adet büyük sargı bezi
  • 3 adet üçgen sargı bezi
  • 10 adet çengelli iğne
  • 1 kutu gaz kompresi
  • 1 adet antiseptik solüsyon
  • 1 adet flaster
  • Suni solunum maskesi
  • El feneri
  • Alüminyum yanık örtüsü
  • Hidrofil pamuk
  • Cımbız
  • Düdük

 Yangın Söndürme Tüpü: Araçlar yanıcı pek çok bileşenden oluştuğu için herhangi bir yangına müdahale amacıyla 1 kg’lık yangın söndürme tüpü de araçlarda bulunmalıdır. 
 
Üçgen Reflektör: Yansıtıcı yüzeye sahip reflektörler, kaza veya arıza sonrası diğer sürücüleri uyararak olası yeni kazaların engellenmesi amacıyla kullanılmalıdır. 
 
Stepne: Yedek lastik anlamına gelen stepne, lastiklerden birinin zarar görmesi sonucu kullanılır.
 
Kriko - Bijon Anahtarı: Kriko, sürücülerin kaldıramayacağı ağır yükleri kaldırarak lastiklerin zarar görmesi sonucunda yedek lastiği takabilmek için kullanılır. Bijon anahtarı ise lastiklerin somunlarını gevşetmek için kullanılır. Bu iki malzeme de yedek lastiğin değişimi için gereklidir. 
 
Çekme Halatı: Çekme veya çeki halatı aracınız farklı sebeplerden dolayı yolda kaldığı zaman kurtarıcı araçla bağlantıyı sağlamak için kullanılır.  
 
Takım Çantası: Profesyonel olmamakla beraber bütün bu işlemleri yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz tornavida, bant veya pense gibi çeşitli aletlerin yer aldığı bir çanta yardımcı olabilir. 

 

Araçta Bulundurulması Önerilenler

Araçta bulundurulması zorunlu olmayan ancak olası mağduriyetleri en aza indirmek için sürücülerin bazı araç içi aksesuarları ve malzemeleri edinmesi önerilir. Bu ürünlere örnek olarak verilebilecekler aşağıda listelenmiştir:
 
Kaza Tutanağı:  Yasalara göre, kazaya karışan taraflar belirli şartlarda anlaşmalı olarak tutanak tutabilirler. Kazadan sonra bir mağduriyet daha yaşamamanız için aracınızda boş bir tutanağın hazır olması işinize yarayabilir.
  
Güneşlik: Yaz aylarında araçların elektronik parçaların olduğu ön tarafı korumanıza yardımcı olur. Böylece güneş ışınlarının vereceği zararı önleyerek araç içi ürünlerin ömrünü uzatabilirsiniz. 
 
Evraklar: Trafikteki her araç için zorunlu olan trafik sigortası ve varsa kasko poliçesini araçta bulundurmak da herhangi bir aksilik yaşandığında işleri kolaylaştıracaktır.
 
Bu ürünlere ek olarak pil, su, kuru gıda ve battaniye gibi malzemelerin de özellikle uzun yola çıkılacağı zamanlarda araçta bulundurulması önerilir. 

 

Trafik ve İlk Yardım Seti Nedir, Neden Gereklidir?

Karayolları trafiğiyle ilgili olarak düzenlenen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, araçlarda bulunması gereken trafik ve ilk yardım setlerinin gereklilikleri hakkında da hükümler içermektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliği; genel tanımlardan görevli kurum ve kuruluşların sorumluluklarına, trafik levhalarından trafik kazalarına kadar çok geniş bir alanda uyulması gereken kuralları belirleyen mevzuattır. Dolayısıyla aynı mevzuatın araçlarda bulunmasını zorunlu tuttuğu malzemeler de sürücülerin inisiyatifinde değildir. 

Araç trafik seti, sürücülerin trafikte karşılaştığı her türlü olumsuzlukla etkili mücadele edebilmelerini sağlayan ekipmanları bir araya getiren bir settir. İlk yardım seti ise yaralanmalara ve trafikte görülebilecek sağlık sorunlarına müdahale etme konusunda en büyük yardımcınızdır. İlk yardım setini içeren araç trafik setleri bulunduğu gibi bu setler ayrı ayrı da temin edilebilir. Birlikte veya ayrı olmaları fark etmeksizin, önemli olan tek husus araçta bu ürünlerin mutlaka bulundurulmasıdır.

Yasalara uymanın yanı sıra araçlarda zorunlu kılınan her bir malzemenin farklı bir görevi vardır. Setlerin içindeki malzemeler, bu setlerin hangi durumlarda gerekli oldukları hakkında ipucu verir. Trafikte yaşanacak aksiliklerin ardından sağlık ekibinin veya çekicinin olay yerine gelmesi zaman alabilir. Araba trafik seti sayesinde bu zaman zarfında aracınızda meydana gelen sorunları çözebilir, yeni kazaların oluşmasını engelleyebilir veya yaralılar varsa onlara ilk yardım yapabilirsiniz. Böylelikle hem cana hem de mala gelebilecek büyük hasarların önüne geçebilirsiniz.

 

Trafik Setinin İçinde Neler Bulunmalıdır? 

Kanunlar ile zorunlu hale getirilen trafik setlerinin içermesi gereken malzemeler vardır. Araçlarda bulunması gereken zorunlu malzemelerse araba trafik setinde bulunması gerekenler ile belli bir oranda örtüşür.

İlk Yardım Çantası: Trafik setlerinde bulunması zorunlu olan ürünlerin arasından en önemlisi ilk yardım çantasıdır denebilir. İçermesi gerekenler ilgili yönetmelik ile belirlenip zorunlu kılındığı için ilk yardım çantası konusunda ekstra hassas olmak gerekir.

Yangın Söndürme Tüpü: İtfaiye ekipleri olay yerine gelene kadar yangınlara müdahale edebilmek için gereken önemli bir malzemedir. 

Reflektör: Kaza sonrasında uyarı için sette bulunması gereken bir üründür.

Kemer Çeki Halatı: Aracın yolda kalma veya kaza sonrası hareket etmeme durumlarında ihtiyaç duyulacak bir üründür.

Takoz: Aracın kaymamasını ve sabit bırakarak gerekli işlemlerin yapılmasını sağlar. 

El Feneri: Gün ışığının veya aydınlatmanın olmadığı bölgelerde yapılan kaza sonrası hem başka araçları bilgilendirmek hem de kendiniz için aydınlık alan yaratmak amacıyla kullanabilirsiniz.

 

 

 

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(553)942-2961