HGS Sorgulama ve Plakadan HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

Günümüzde hızlı geçiş sistemi olarak bilinen HGS, otoyol geçişleri ve boğaz köprülerinde kullanılan bir ücretlendirme uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ücret, araç tipine göre değişkenlik gösterirken pasif RFID teknolojisi sayesinde kolay bir şekilde alınmaktadır. RFID teknolojisi ile birlikte dakikalar içinde sürücülerin geçiş saatleri, hızları ve plaka takipleri kolayca kontrol edilir. Çok yönlü bir teknolojiye sahip ve uzun ömürlü olan HGS ile birlikte denetimlerin oldukça kolay bir şekilde halledildiği görülür. Peki HGS sorgulama ve plakadan HGS sorgulama nasıl yapılır? Hadi gelin hep birlikte bu konuyu daha yakından inceleyelim.

 

HGS Başvurusu Nasıl Yapılır?

HGS başvurusu yapmak isteyen sürücüler kimlik ve ehliyetleri ile birlikte PTT ya da anlaşmalı bankalara giderek HGS başvurusunda bulunabilirler. Kolay bir uygulama seçeneği olarak karşımıza çıkan hızlı geçiş sistemi kartını uygun fiyatlar ile satın alabilir, bakiye yükleyerek otoyol ve köprülerde beklemeden hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Bakiye yükleme işlemini ise online olarak veya bankalar aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey ise HGS etiketinin aracınızın ön yüzünde görünür bir şekilde bulunmasıdır. Böylece gişelerde durmak zorunda kalmadan ve vakit kaybetmeden hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Gişede yer alan elektronik panelden ücret tutarınızı görebilirken, geçiş anında bu etiketten ücret ödemesi yapabilirsiniz. Etiketin okunmadığı durumlarda ise sistem otomatik olarak plakadan ücreti düşer ancak plakadan ücretin tahsil edildiğinden emin olmalısınız. Tahsil edildiğini kontrol etmek için geçiş sırasında tabelaya göz gezdirebilir, mobil ortamdan ya da PTT’den sorgulayabilirsiniz. HGS sisteminin olduğu yerlerde ceza almamak amacı ile kaçak bir şekilde geçmemenizi tavsiye ederken, belirlenmiş tutarı HGS hesabınıza yatırmanız gerekir. Bu şekilde sistemi düzenli olarak kontrol etmenizde fayda vardır.

 

HGS Durum Sorgulama Nereden Yapılır?

HGS durum sorgulama ve içerisinde yer alan tutarı görmek üzere farklı seçenekler mevcutken, sorgulama yapabilmek için PTT’nin HGS için oluşturduğu internet sayfasından arama yapabilir veya telefon üzerinden çağrı merkezlerini arayabilirsiniz. Online işlemlerin yanında PTTmatikten de durum sorgulaması yapabilir ya da bir diğer seçenek olan e-devlet kapısından yararlanabilirsiniz. E-devlet üzerinden gereken bilgileri verdikten sonra merak ettiğiniz tüm soruların cevabını alabilir, HGS durum sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu anlamda HGS ile ilgili tüm işlemleri kolay bir şekilde hallederken, takip edebilirsiniz.

 

Hızlı Geçiş Sistemi Ne İşe Yarar?

Hızlı geçiş sistemi sayesinde otoyollarda ve köprülerde beklemenize hiç gerek kalmaz ve bu sisteme geçiş ile birlikte trafikte bekleme süreniz önemli ölçüde azalır. Günümüzde zaman kavramı oldukça önemli ve değerli iken, HGS bu anlamda trafikte yer alan kişilere büyük bir rahatlık sağlar. Hem sizin hem de trafikte bulunan diğer sürücülerin öncelikli tercihi HGS olurken, teknolojik bir sistem olarak köprü ve otoyoldan geçiş ücretleri plakadan düşürülür. Bu sisteme geçiş yaptığınız andan itibaren aracınızın ön yüzüne bir etiket yapıştırılır. Plaka ya da bu etiket ile sistem işlemeye başlar ve her geçişinizde belirlenen tutarlar dahilinde bir kesinti yapılır. Hızlı geçiş sistemine sahip olmak için bankalardan HGS kartı alabilir veya PTT’ye başvurabilirsiniz. Bu kartı ilk aldığınızda belirli bir tutarda bakiye yüklemeniz gerekir. Birinci sınıf araçlar için 30 TL; ikinci sınıf araçlar için ise 37.5 TL yükleme yapmanız gerekir. Bir sonraki süreçte otoyol ve köprü kullanım sıklığınıza göre düzenli olarak para yatırmanız beklenir. Her geçişinizde belirtilen miktarda bir tutar hesabınızdan kesilir.

 

HGS Bakiye Sorgulama Nereden Yapılır?

HGS kartınızda bulunan bakiye sayesinde yolculuğunuza rahat bir şekilde devam ederken, bakiyenizin yeterli olmadığından emin olduğunuz durumlarda kontrol etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bakiyeniz yetersiz ise geçiş anında kaçak olarak gözükme ihtimaliniz vardır ve bunu engellemek amacı ile kartı aldığınız yerden bakiye sorgulama işlemi yapabilir ya da online işlemleri tercih edebilirsiniz. E-devlet kapısı üzerinden HGS işlemlerine tıklayarak bakiyenizi öğrenebilirsiniz ancak sorgulama işlemini yapabilmek için e-devlet şifresine sahip olmanız gerekir. T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. HGS bakiye sorgulama işlemi birçok farklı şekilde gerçekleşmektedir. Eğer HGS kartınızı bir bankadan aldıysanız bankanın mobil işlemlerinden kolaylıkla bakiye sorgulaması yapmanız mümkündür. Farklı seçeneklerin bulunması kullanıcılar için büyük avantaj sağlarken, size en uygun yolu seçerek HGS işlemlerini halledebilirsiniz. Bakiye yüklemek için ise aynı şekilde banka şubelerine gidebilir, kartınızı otomatik yükleme yapma işlemine de açabilirsiniz. Mobil işlemlerden kartınızın bakiyesini doldurabilir ya da bankadan otomatik yükleme talimatı verebilirsiniz. Aynı zamanda eğer geçiş sırasında bakiyeniz yok ise 15 gün içerisinde ödeme yapma seçeneğiniz de bulunmaktadır. Bu süre zarfı içerisinde geçiş ücretinizi yatırabilirsiniz ancak belirtilen sürede ödeme yapmamanız durumunda ceza ile karşı karşıya geleceğinizi de bilmelisiniz.

 

HGS’den Kaçak Geçmenin Cezası Nedir?

HGS’den kaçak bir şekilde geçiş yapan sürücüler normal geçiş ücretinin 10 katı ile cezalandırılırken, köprü ve otoyollar için belirtilen tutarlara bağlı olarak ceza miktarının hesaplama işlemi yapılır. Köprü ve otoyollar üzerinde bu uyarı levhalarını sıklıkla görmeniz mümkündür ve bunlara dikkat etmeyi ve gereken kurallara uymayı ihmal etmemeniz gerekir. Geçiş ihlallerini merak ediyor ve sorgulatmak istiyor iseniz PTT’nin online işlemlerine ya da Karayolları Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasına göz gezdirebilirsiniz. Bu gibi önemli işlemler tüm sürücüler tarafından kontrol edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.

 

HGS Ücretleri Ne Kadar?

Hızlı geçiş sisteminde aracın sınıfına göre farklı ücretler belirlenir ve alınır. Köprü geçiş ve otoyol tarifeleri araç sınıfına göre değişiklik gösterirken, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçiş ücretleri aşağıdaki gibidir:

1. sınıf araç olarak yer alan otomobillerin geçiş tutarı: 10. 50 TL,

2. sınıf araçlar kategorisinde yer alan minibüslerin geçiş tutarı: 13. 50 TL,

3. sınıf araç olarak yer alan otobüslerin geçiş tutarı: 29.50 TL,

5. sınıf araç olarak yer alan kamyonların geçiş ücreti: 58.7 TL,

Motosikletli sürücülerin geçiş ücreti ise: 4.25 TL’dir.

Araç sınıfları yükseldiği zaman köprü ve otoyoldan geçiş ücretlerinde de bir artış olduğu yukarıda görülmektedir.

 

HGS Sınıf Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS sınıf sorgulama işlemlerinizi Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasından kolaylıkla halledebilirsiniz. Bu sayfada yer alan detayları dikkatli bir şekilde inceleyerek, kartınıza bakiye yükleme işlemini yapabilirsiniz. Araç sürücülerinin sınıf uyumsuzluğunu engellemek adına sınıfına uygun HGS etiketinin kullanılması önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kullandığınız diğer otoyol ve köprü geçiş ücretlerini de incelemenizde fayda vardır. Çünkü otoyol ve köprülerin hızlı geçiş sisteminde aracın sınıfına göre değişkenlik gösteren ücretlerini göz önünde bulundurmalısınız. Buna uygun olarak hesaplama yapabilir, ona göre yeterli miktarda bakiyeyi kartınıza yükleyebilirsiniz. Bakiye yüklerken ayrıca HGS kartınızı mobil işlemlere açabilir, bankaya gitmeye gerek kalmadan online bir şekilde HGS ile ilgili tüm işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan bir durumu ya da merak ettiğiniz tüm soruları ise çağrı merkezlerini arayarak dile getirebilirsiniz.

 

 

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(553)942-2961