Elektrikli arabalar
E-power sistemini daha iyi anlayabilmek adına ilk olarak elektrikli araçların nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor. Elektrikli arabalar, hibrit elektrikli araçlar, plug-in elektrikli araçlar, bataryalı elektrikli araçlar ve yakıtlı elektrikli araçlar olarak dörde ayrılıyor.
Hibrit araçlar (HEV)
Hibrit elektrikli araçlar içten yanmalı elektrikli motoru, pillerle birleştirir. Güç üretmek için benzine veya alternatif bir yakıta ihtiyaçları var ve bu sebeple fişe takılamıyorlar. Aküler motor tarafından şarj ediliyor.
Plug-in hibrit araçlar (PHEV)
Sadece elektrikli bir mod isteyen ancak yine de tüm sürüş ihtiyaçlarını karşılamak için gaza da ihtiyaç duran sürücüler için uygundur. Plug-in hibrit araçlar yüksek hızlarda hem tamamen gaz hem de elektrikli sürüş sağlayabilen araçlardır. Bataryalı elektrikli araçlardan daha küçük pillerle şarj oluyorlar.
Bataryalı elektrikli araçlar (BEV)
Sıfır egzoz emisyonu elde etmek ve şarj etme şansına sahip sürücüler için uygundur. Bataryalı elektrikli araçlar, bir veya daha fazla elektrik motoruna güç sağlamak için daha büyük bir pil kullanıyor. Evde, işte veya halka açık istasyonlarda şarja erişebiliyorsanız bu araçlar tercih edilebilir. Bataryalı elektrikli araçların bir diğer avantajı ise sürekli buji veya yağ değişimi yapmanız gerekmemesi.
Yakıt hücreli araçlar (FCEV)
Yakıt hücreli araçlar, aracınızın sıfır emisyonlu sürüşünü hidrojenin yakıt ikmali ile birleştirmek isteyen sürücüler için ideal. Yakıt hücreli araçlar, aracın elektrik motoruna güç sağlamak için yerleşik bir tankta depolanan hidrojen gazıyla havadan gelen enerjiyi güce dönüştürür. Üç ila beş dakika arasında süren bu yakıt ikmali için çoğu üretici firma, araç sahiplerine ilk üç yıl bedava hidrojen sağlıyor.
E-power sistemi nedir?
E-power sistemi, tam bir elektrik motoru tahriki sunar. Yani tekerlekler tamamen elektrik motoru tarafından tahrik ediliyor. E-power, yüksek çıkışlı bir batarya, benzinli motor, jeneratör, invertör ve bir motor ile entegre edilmiş güç aktarma sisteminden oluşuyor. Geleneksel hibrit elektrikli araç sistemlerinde, tekerlekler bir elektrik motoru ve bir benzinli motor tarafından çalıştırılır. Ancak e-power sisteminde benzinli motor tekerleklere bağlı değildir, sadece pili şarj eder. Tam bir elektrikli aracın aksine, güç kaynağı sadece pil değil aynı zamanda da motordur.
Bu sistem yapısı genellikle daha büyük bir motor gerektiriyor. Çünkü motor, tekerleklerin hareket etmesi için tek doğrudan kaynak. Bu da otomotiv endüstrisinin sistemi kompakt araçlara monte etmesini zorlaştırdı. Ancak Nissan’ın geliştirdiği e-power sistemi, ağırlığı en aza indirip daha duyarlı motor kontrol yöntemleri geliştirerek enerji yönetimini optimize etmeyi sağlıyor. E-power, Nissan LEAF’ten daha küçük bir pil kullanıyor ama tam bir elektrikli araçla aynı sürüş deneyimi sağlıyor.
Nasıl geliştirildi?
2006 yılında Nissan, enerji yönetimi teknolojisinde bir atılım yaşadı. Nissan'ın mühendisleri, sessizlik ve verimli enerji kullanımı gibi arzu edilen elektrikli araç niteliklerini sunmaya devam ederken rakiplerinin hibrit araçlarına uyacak şekilde batarya kapasitesini azaltmayı başardı. Buna ek olarak, güç üreten bir motorun entegrasyonu, kompakt araç kullanımı için elektrikli motor sürücüsü, güç aktarım mekanizmasının sağlamlığının güçlendirilmesi ve NVH seviyelerinde iyileştirmeler gibi Nissan teknolojilerinin uygulanması, E-power'ın temeli haline geldi. Nissan aynı zamanda SOFC (Katı Oksit Yakıt Hücresi) yakıt hücreli aracın araştırma ve geliştirmesini de yürütüyor ve çeşitli alanlarda yenilikçi yeni ürünler sunmaya da devam edeceğini söylüyor.
E-power sistemine sahip olan Nissan Note
E-power sisteminin özellikleri
● E-power sistemi, elektrikli araçlar gibi ivme sağlıyor.
● E-power sistemi, bir elektrikli araçtaki tüm avantajlardan yararlanmanızı da sağlıyor.
● E-power, anında büyük bir tork sağlıyor. Bu da sürücü tepkisininin gelişmesine ve aracın yumuşak bir ivme kazanmasına yardımcı oluyor. Sistem aynı zamanda elektrikli araç gibi sessiz çalışıyor.
● E-power, motoru en verimli şekilde çalıştırabileceğinden, yakıt verimliliği konusunda hibrit araçlarla karşılaştırılabilir.
E-power sisteminin avantajları nelerdir?
● E-power sisteminde araç, benzinli motor araca doğrudan güç sağlamadığından, en verimli devir aralığında çalışabilir.
● Nissan Note'daki e-Power sistemi, 1,2 litrelik üç silindirli bir motor kullanıyor. Motor "en iyi noktasında" çalıştığı için araca doğrudan güç sağlamaya kıyasla daha az yakıtla daha fazla enerji üretiyor.
● Motorun döndürdüğü jeneratör, arabayı hareket ettirmek için bir elektrik motoruna güç sağlar. Bu sistemin avantajı; daha hızlı başlatma, daha yumuşak hızlanma ve gelişmiş yakıt ekonomisidir.
● E-power sistemi yakıt ekonomisini kabaca yüzde 30 iyileştirirken aynı zamanda otomobilin 0'dan 100 km/s hıza çıkma süresini yaklaşık 14 saniyeden 10'a düşürüyor.