Araç Değer Kaybı

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı; trafik kazaları sonucu zarar gören araçların onarılması sonucu ikinci el piyasa değerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder. Kaza sonucu zarar gören araçlar, eski halinden farksız olarak onarılsa dahi TRAMER kayıtlarına hasarlı olarak geçecektir. Bu durumda değer kaybı yaşanacaktır. Diğer bir görüşle meydana gelen bir kaza sonrası aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir.

Onarımı yapılan araç ne kadar kusursuz olursa olsun aracın satış fiyatı kaza öncesinde belirlenen satış fiyatına göre daha düşük olacaktır. Kaza sonrası hasar gören araç onarıldıktan sonra hasarın derecesine göre değer kaybı yaşar. Bu değer kaybı kazada tamamen kusurlu ya da diğer tarafa göre kusuru daha fazla olan kişi tarafından karşılanır. 

 

Araç Değer Kaybı Hesaplanması 

  • Aracın piyasadaki tercih durumu,

  • Aracın piyasada tercih edilebilirliği,

  • Aracın km bilgisi,

  • Aracın üretim yılı,

  • İşlem gören parça sayısı,

  • Boya onarımı,

  • Değişim yapılan parçanın araçtaki konumu,

  • Kullanılan yedek parça türü,

  • Parça değişiminin nasıl yapıldığı,

  • Onarımın yapılıp yapılmadığı,

  • Onarımın yetki serviste yapılıp yapılmadığı.

  Bu etkenler sonrasında araca ait değer kaybı oranı belirlenir. Orana itiraz edilebilir. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmanız yeterli olacaktır.

 

Araç Değer Kaybı Şartları

Araç bedel kaybı talebinde bulunmak için şartlar;

  1. Araca ait değer kaybı alabilmek için kazada haklı taraf olmak. Kazaya sebebiyet veren taraf değer kaybı talebinde bulunamaz. 

  2. Araç değer kaybı başvuruları için iki senelik zamanaşımı uygulanır. Bu süre zarfında başvuru yapmak gereklidir. 

  3. Trafikte bulunan her aracın Zorunlu Trafik Sigortası bulunmak zorundadır. Eğer ki kazada araç sigortasız ise değer kaybını kişi kendi karşılar. 

 

Araç Değer Kaybı Başvurusu 

  • Kazada kusursuz taraf, kusurlu tarafın trafik sigortasından değer kaybı talep etmelidir.

  • Trafik kazası tespit tutanağı ve değer kaybı talep edilen araca ilişkin ekspertiz raporu ile sigorta şirketine müracaat edilmelidir.

  • Sigorta şirketlerinin gerekli gördüğü; hasar fotoğrafları, aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi, banka hesap bilgileri ve değer kaybı başvurusu bulunduğunuz dair beyan yazısı gerekli şirkete iletilmelidir.

  • Tazminat tutarı aracın yaşı, km bilgisi, hasar tutarına göre sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır. 

  • Sürücü yıl içerisinde karıştığı her kaza başına değer kaybı alabilmektedir.

 

Araç Değer Kaybı Karşılanması

Yapılan kazada haklı taraf için değer kaybı talebi hakkı doğarken, haksız taraf için ise bu talebi karşılama borcu doğar. Bu durumlarda değer kaybının karşılanması için trafik sigortası devreye girmektedir. 
Değer kaybı karşılanacak araç için ekspertiz raporu alarak gerekli evraklar ile birlikte karşı tarafa dava açılmaktadır. 
Ayrıca sigorta şirketlerine açılacak davalar için değer kaybı ekspertiz raporu ile Sigorta Tahkim komisyonuna başvurarak araç kaybı tazminatı alabilirsiniz. 

 

Araç Değer Kaybı Zamanaşımı

Araç değer kayıp davalarında zaman aşımı süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Zamanaşımı süresi kaza tarihinden başlar. Son iki yıl içerisinde kaza yapmışsanız değer kaybı talebinde bulanabilirsiniz.

 

Kasko Sigortası ile Araç Değer Kaybı Karşılama

Yapılan kazalardan dolayı yaşanan araç değer kaybı trafik sigortasından karşılanmaktadır. Fakat yaşanan kazalar her zaman ikili kazalar olmamakla beraber zincirleme kazalarda olabilir. Bu sebeple farkı kişilerinde araçlarında değer kaybı olabilir. Araç değer kaybından faydalanacak kişi kazada kusursuz veya daha az kusurlu kişidir. Kazaya sebebiyet veren kişiye ait trafik sigortası poliçesi oluşan kazada sadece bir kişinin değer kaybını karşılarken, kazaya neden olan kişilerin güvencesi de kasko sigortaları olacaktır. 

Kasko poliçeleri; onarımdan kaynaklı olan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Ancak bazı sigorta şirketleri araç değer kaybı teminatına yer vermektedir.  

 

Değer Kaybı Davası Açılması

Değer kaybı davası açabilmek için gerekli evraklar; Kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı, hasar tesit tutanağı, kaza sonrası aracın hasarlarını net gösteren fotoğraflar, aracın ekspertiz raporu ve aracın ruhsat başta olmak üzere tüm gerekli belgeler.

 

Değer Kaybı Davası Dilekçesi

Değer kaybı davası açılması için gerekli belgelerin yanı sıra birde değer kaybı davası dilekçe formu da gereklidir. Daha sonra bu dilekçeye kaza tutanakları eklenerek mahkemeye ibraz edilmelidir. Araç değer kaybı dilekçesinde; davalı ve davasının adı, ikametgâh adresleri, davacının kimlik bilgileri, davacının konu olan vakaların özetlenmiş yazısı, dayanak gösterilecek hukuki sebepler ve açık net bir şekilde belirtilmiş talep sonucu. 

 

Değer Kaybı Davası ve Mahkemesi

Değer kaybı davaları, ortalama 9 ay ile 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Ülkemizde henüz değer kaybı mahkemesi olarak belirlenmiş bir mahkeme yoktur. Herhangi bir zorunluluk bulunmamakla beraber değer kaybı avukat yardımı ile açılabilecek bir davadır.  

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(553)942-2961