Sigortacılık sektörü hayatınızın her anında size birtakım güvenceler sağlayan ürünler sunar. Sevdiklerinizi, sağlığınızı, evinizi, arabanızı, eşyalarınızı, mesleki sorumluluklarınızı, yükümlülüklerinizi kısacası size ait olan her şeyi teminat altına alarak çeşitli risklerden, doğabilecek maddi ve manevi zararlardan korunabilirsiniz. Bu ürünler arasında yer alan konut sigortaları, ailenizle ve sevdiklerinizle paylaştığınız evinizde yaşanabilecek sürprizlere karşı kendinizi güvende hissetmenizi sağlar. Sigortacılık sektöründe iki asrı geride bırakan Sigorta'nın geniş kapsamlı konut sigortası ürünleri ile evinizdeki risklere karşı ihtiyacınız olan her türlü güvenceyi satın alabilirsiniz.
Konut Sigortası Primleri Nasıl Hesaplanır?
Konut sigortası ürünleri, evinizle ilgili aklınıza gelebilecek tüm risklere karşı sizi korurken güvence bedelleri ile A'dan Z'ye ayrıntılı olarak tasarlanmış ürünlerdir. Başta deprem, fırtına, sel, gibi doğal afetlerden, yangın, su baskınları gibi evinizde meydana gelebilecek hasarlardan bakım onarım masraflarına, evinizde yer alan eşyalardan enflasyon kaynaklı uğrayabileceğiniz maddi kayıplara ve hatta eviniz odağındaki çeşitli sorumluluklarınıza varıncaya kadar kapsamlı bir şekilde tüm riskleri güvence altına alabilirsiniz. Böylesine kapsamlı teminatları barındırdığı için konut sigortası hesaplama tekniklerinde birçok ayrıntıdan bahsedilebilir. Ev sigortası kapsamı ve poliçenizin içeriğindeki teminatlara göre farklı primler hesaplanarak sigorta maliyetiniz belirlenir.
Konut sigortaları standart poliçeler olabileceği gibi sigorta şirketi ile sigorta ettiren veya sigortalı arasındaki karşılıklı anlaşma esasına göre yapılan sözleşmelerdir. Sigorta şirketinizin veya acentenizin size sunacağı standart teminatlara ek olarak talepleriniz doğrultusunda poliçeye eklenebilecek teminatlar, konut sigortası fiyatları belirleme aşamasında önemli rol oynar. Mevcut konut sigortalarının yenilenme sürecinde, bir önceki dönemde teminatların kullanılmaması durumunda ilave indirimler uygulanır. Genel şartlar itibarıyla konut sigortası hesaplama yöntemlerinde dikkate alınan hususlar 5 ana başlık altında açıklanabilir.
Bina Sigorta Bedeli
Konut sigortalarında temel güvencelerin başında binanız için verilen teminat tutarı gelir. Binanız için sigorta bedeli hesaplanırken de birçok teknik ayrıntı dikkate alınır. Binanızın yaşı ve büyüklüğü gibi kriterler, konut sigortası poliçenizdeki bina teminatının belirlenmesinde ana unsurlardır. Türkiye’de yürürlükte olan konut sigortaları mevzuatına göre, bina sigorta bedeli binanızın brüt yüzölçümü ile yeniden yapım maliyeti üzerinden belirlenen birim metrekare bedelinin çarpımı ile hesaplanır.
Konut inşa bedeli, konutun alım satımında kullanılan bedel değil, yeniden inşa edilmesi durumunda doğacak maliyeti ifade edilir. Hâl böyle olunca binanızın arsa maliyeti, dolayısıyla da binanızın bulunduğu konum hesaplamaya dahil değildir. Konut inşa maliyetleri her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenir ve o yılki enflasyon oranına göre güncellenerek ilan edilir. Teknik bir ayrıntı olmakla birlikte lüks yapı, basit yapı, birinci, ikinci ve üçüncü sınıf inşaat bedelleri olmak üzere farklı şekillerde yapılan sınıflandırma yöntemleri kullanılır. Konut inşasının maliyet kalemleri ve oranlar da kanunlar nezdinde belirlenir.
Binanızda bulunan asansör, klima, havalandırma sistemleri, kat kaloriferi, kalorifer kazanı gibi tesisatların ve sistemlerin bulunması durumunda bunlar da bina maliyetine ilave edilir. Ayrıca bina maliyetine ek olarak evinizde dekorasyon giderleri varsa bunları da konut sigortası poliçelerinde beyan edebilirsiniz. Konunun uzmanları tarafından teknik ayrıntılara göre hesaplamalar sonucu bina değeriniz belirlenerek ortaya çıkan bina sigorta maliyeti poliçenizde belirtilir.
Eşya Sigorta Bedeli
Konut sigortalarında binanızın değerinin yanı sıra evinizin içerisinde yer alan eşyaların zarar görmesine karşı doğacak maddi kayıplarınızı da teminat altına alabilirsiniz. Hırsızlık, yangın, su baskını gibi risklerin gerçekleşmesi durumunda bu eşyalardaki hasarlar poliçe kapsamındadır. Konutunuzdaki eşyaların güvence altına alındığı teminatlar, konut sigortası ürününüzün türüne ve kapsamına göre farklılık gösterebilir. Satın alacağınız sigorta ürününde hangi eşyaların sigorta kapsamı dahilinde olduğu poliçenizde açıkça belirtilir. Yaygın olarak konut sigortalarındaki standart güvenceler, kapılar, pencereler, dolaplar, mobilyalar, buzdolabı çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar, mutfak eşyaları gibi temel eşyaların yanı sıra bilgisayar, oyun konsolları, elektrikli ve elektronik cihazlar, tıbbi cihazlar gibi kişisel eşyaları da içerir. Yine poliçede belirtilmek üzere kıymetli evraklar, nakit para, ziynet eşyalarında kayıplara sebep olabilecek riskler de konut sigortalarının sunabileceği güvenceler arasındadır.
Konut sigortaları poliçelerinde teminat altına alınacak eşyaların sayısı ve niteliği arttıkça sigortanızın prim maliyetleri de o oranda artar. Konut sigortalarındaki eşya teminatları beyan esasına dayalıdır ve sigortalı veya sigorta ettirenin talebine göre sigorta kapsamı genişletilebilir.
Konut Sigortası Poliçesi Tipi ve Teminat Türleri
Konut sigortaları, teminatlar bakımından oldukça zengin poliçelerdir. Sigortacılık literatüründe poliçe tipleri dar kapsamlı, standart ve geniş kapsamlı şeklinde 3 ana başlık altında sınıflandırılır. Kapsamlı konut sigortasında primler daha düşük olurken teminat altına alınan risklerin sayısı daha azdır. Standart ve geniş kapsamlı poliçe tiplerine yöneldikçe sigortanızın güvence altına aldığı risklerin sayısı ve nitelikleri artarken ödeyeceğiniz prim tutarı da yükselir.
Kapsam dahilinde olabilecek birçok risk ve bu risklerin teminatlandırma şekilleri farklılık gösterebilir. Konut sigortası fiyatları açısından poliçenizin içeriğindeki teminatlara, bu teminatların hangilerine ihtiyacınız olduğuna karar vererek primlerinizin belirlenme sürecinde siz de dahil olabilirsiniz.
Sigorta türlerinin maliyetleri de sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Ev sigortası başvuru aşamasında riskler ve teminatlar incelendikten sonra karar verilmesi sigorta maliyetlerinizin optimizasyonuna katkı sağlar.
Konut Sigortalarında Ek Teminatlar
Son yıllarda sigortacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ve sigorta bilincinin artması ile birlikte teminat türleri ve kapsamı genişlemektedir. Evinizi ya da içerisindeki eşyalarınızın güvence altına alınmasının yanı sıra ilave hizmetler de poliçelere dahil edilebilir. Sigortalının eviyle ilgili tüm sigorta ihtiyacının tek bir pakette sunulduğu ürünler, tam güven hissinin tesis edilmesinde önemli bir rol oynar. Konuta doktor, hemşire, ambulans gönderilmesi, çilingir gibi asistans hizmetlerinin yanı sıra, 3. şahıs sorumluluk teminatı, kira kaybı teminatı, garajdaki araç teminatı, evcil hayvanların 3. şahıslara verebileceği zarar teminatı, mini onarım paketleri gibi ek teminatları konut sigortası poliçelerinize ekleyebilirsiniz. Eklenen bu teminatlar, konut sigortanızın maliyetini belirleyen detaylardır.
DASK ve Konut Sigortaları Arasındaki Farklar
Türkiye’de uygulanan sigortacılık mevzuatına göre DASK her konut için yaptırılması zorunlu bir konut sigortası ürünüdür. Diğer konut sigortalarından farklı olarak DASK ile sadece depremin sebep açtığı riskler teminat altına alınır. DASK poliçelerinden daha kapsamlı teminatlar içeren konut sigortası ürünlerinde prim tutarlı yukarı yönlü olarak farklılık gösterebilir. DASK sigortaları, deprem nedeniyle hasar gören binaların temeli, duvarları, tavan, taban gibi unsurlar güvence altındadır. Depremden sonra oluşabilecek diğer maddi kayıplarınızın karşılanması için ise konut sigortası devreye girer. Enkaz kaldırılması, kira gelirinin kaybı gibi teminatlar da konut sigortaları karşılanması mümkün olan risk türleridir. Yine benzer şekilde DASK ürünü, evinizdeki eşyaların zarar görmesi durumunda doğacak maddi kayıplarınızın karşılanmasını sağlamaz. Bu açıdan ele alındığında konut sigortaları DASK'ın tamamlayıcısı rolündedir.
Konut sigortaları ile evinizi, ailenizi, eşyalarınızı ve evinizde yaşanabilecek tüm risklere karşı güvende hissetmenizi sağlayacak her detayı teminat altına alabilirsiniz. Ev sigortası avantajları hakkında bilgi almak ve ihtiyaçlarınıza en uygun konut sigortası ürünleri için tıklayınız.