Tarım Sigortası Nedir? Neden Yaptırılmalıdır?

 

Bireysel, ticari ve tarımsal sigorta ihtiyaçlarını tek bir platformda birleştiren bir ürün kullanmak mantıklıdır. Tarım sigortası aşağıdakileri kapsamaktadır:

Tarım gittikçe daha karmaşık hale gelirken söz konusu risklere karşı korunmanın karmaşıklıkları da artmaktadır ve çiftçiler, varlıkların korunması söz konusu olduğunda güvenilir bir komisyoncunun profesyonel analizine ve içgörüsüne daha fazla güvenmelidir. 

 

Mali Sorumluluk

Üçüncü bir şahsın kazara ölümü veya yaralanması nedeniyle sorumluluk için yasal tazminat. Genel sorumluluk, mülk sahiplerinin yükümlülüğü, ürün yükümlülüğü, çalışma alanı, bitki ilaçlama, hayvanlar, yangının yayılması ve diğer hususlar ile genişletilebilir: yangının plantasyonlara yayılması, depo sorumluluğu, ürün geri çağırma ve / veya garanti (sözleşmeye bağlı), misafirhaneler, yangın söndürme yükler, su bombalama maliyetleri ve baraj duvarlarının kırılması.

 

Hayvancılık ve Safkan Hayvanlar

Vahşi hayvanların yangın, yıldırım, şiddetli kaza, donma, geçiş veya saldırı nedeniyle çiftlik hayvanlarının veya soylu hayvanların ölümü. Soylu hayvanlarda bu kapak çeşitli hastalıkları, geçişi, hayvanların gösterilmesini ve iktidarsızlığı içerecek şekilde genişletilebilir. Birçok başka avantaj da mevcuttur. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Ürün ve yığın kaybı (sadece ateş ve yıldırım),
  • Çiftlik binaları, makineler, ekipman depoları, ofisler, üretim tesisleri, mahzenler, paketleme ve soğutma tesisleri, kümes hayvanları (sözleşmeli yetiştiriciler) ve plastik tüneller dahil olmak üzere varlıklarda kayıp veya hasar,
  • Şarap ve şarap tanklarında kazara hasar,
  • Hayvan ve taze ürünlerin depolanması ve taşınması (taşıma sözleşmesi hariç),
  • Taşıtlar, tarım aletleri ve tekerleklerde sulama sistemleri,
  • Kişisel eşyalarda kayıp veya hasar (konutlar, içindekiler, kişisel etkiler, bilgisayarlar ve cep telefonları).

 

Tarım Sigortası

Tarım felaketlerle eşanlamlı ve kontrolümüz dışındaki riskler söz konusu olduğunda, çiftçilerin karşılaştıkları zararı kontrol etmek için ihtiyati önlemler almak gerekir. Bir tarım sigortası planı, ürün üretiminin istikrarına yardımcı olur ve çiftçilerin yaşamları üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır. Mevcut senaryo dikkate alındığında, tarım sigortası tarımla ilgili konular için bir gereklilik haline gelmiştir.

Her yıl, çiftçilerin yatırımlarından daha fazla ürün almalarına yardımcı olmak için icat edilen yeni teknolojiler vardır. Yeni yatırımlar riskli olduğundan, sigorta paketleri çiftçinin yeni teknolojileri denemesine yardımcı oluyor. Sigorta şirketleri, çiftçilerin yeni teknolojiler için sigorta teminatı almalarına izin verir, böylece başarısız olursa, sigorta şirketi bunları telafi ettiği için çiftçiler zarar görmez.

Tarım sigortası mahsullerin veya hayvanların kaybına veya zarar görmesine karşı koruma sağlar. Hem çiftçileri koruyarak hem de mahsullere daha fazla yatırım yapılmasını teşvik ederek düşük gelirli çiftçilere ve toplumlarına değer sağlama potansiyeli büyüktür. Bununla birlikte, uygulamada etkinliği genellikle iyi ürünler tasarlamanın zorluğu ve talep kısıtlamaları ile sınırlandırılmıştır.

Tarım sigortası poliçe sahiplerini kayıplardan dolayı tazmin edebilir, ancak bu tazminat ürünleri yüksek yönetim maliyetleri ve sahtekarlık riski nedeniyle nispeten nadirdir. Daha yaygın olarak, tarımsal mikro-sigorta endeks tabanlıdır ve çiftçilere gerçekte yaşanan mahsul kayıpları için tazmin etmek yerine, bir endeksin (yağış göstergesi gibi) performansına bağlı ödemeler sağlar. Hasarın maliyetli doğrulanması gerekliliğinden kaçınırken, endeks ürünleri temel risk, endeksin performansı ile poliçe sahibinin gerçekte maruz kaldığı zarar arasındaki farkta bir eksikliğe sahiptir. Bazı durumlarda, bu temel risk oldukça büyük olabilir, ancak endeksteki iyileştirmelerle azaltılabilir:

  • Risk ve sigortasız müşterilerin alternatifleri hakkında sınırlı veya yanlış verilere sahip uygun ürünler tasarlamak,
  • Dolandırıcılık, olumsuz seçim ve ahlaki tehlike riskleri göz önünde bulundurularak (sigortacının bakış açısından) sürdürülebilir ürünler tasarlamak,
  • Genellikle mevcut bir dağıtım altyapısına girmeyi içeren dağıtım maliyetlerini en aza indirme,
  • Bu nispeten karmaşık ürünlerin hedef müşteriler arasındaki anlayış ve güven engellerinin üstesinden gelmek ve ürünü satın alanların nelerin kapsandığını açıkça anlamalarını sağlamak için nasıl çalıştığını açıklamak,
  • Mevsimsel olarak gelir elde eden çiftçilerden sigorta satın almayla ilgili likidite kısıtlamalarının aşılması (bu, kaydın dikkatli bir şekilde zamanlanması veya yaratıcı ödeme düzenlemeleri yoluyla yapılabilir),
  • Yıllarca ödeme alamayan ve ürünün söz verildiği gibi çalışacağına dair somut kanıt bulunmayan müşterilerin elde tutulması.

 

Tarım Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Tarım sigortası alan çiftçiler mahsullerini öngörülemeyen aksaklıklardan korur. Çiftçilerin geçim kaynaklarının çoğunun ürettikleri verimin niteliğine ve miktarına bağlı olduğu düşünüldüğünde, tarım sigortası yoksullukla mücadeleye yardımcı olmaktadır. Tarım sigortasının avantajları şunlardır:

  • Gelir İstikrarı: Çiftçileri mahsul başarısızlığından kaynaklanan kayıplara karşı korur. Çiftçilerin verim ve fiyat risklerini yönetmelerine izin veren bir araç gibi davranır.
  • Asgari Borçlar: Çiftçiler, doğru sigorta ortağının desteği ile mahsul başarısızlığı sırasında bile kredilerini geri ödeyebilirler.
  • Teknolojik Gelişme: Sigorta şirketleri tarım uygulamalarını geliştirmek ve çiftçi kayıplarını azaltmak için bazı platformlar ile birlikte çalışmaktadır. Bu, çiftçilerin en son teknolojik gelişmeleri anlamalarına ve bitkisel üretimlerini geliştirmelerine yardımcı olur.
  • Getiri Koruması: Tarım sigortası, çiftçileri ekinlerde üretim kaybına karşı korur. Ayrıca önleyici ekim ve ekim güvenliği de sunar.
  • Farkındalık Sağlar: Sigorta şirketleri, çiftçilerin doğal felaketlerin etkisini anlamalarına ve çiftliklerini korumalarına yardımcı olmak için farkındalık kampanyaları sunar. Doğal bir felaket öngörülemez olsa da, çiftçiler mahsullerini korumak için iklim ve hava değişimini anlamak için tahmin metodolojisini kullanabilirler. Bu nedenle, tarım sigortası almanın en önemli faydalarından biri çiftçilerin huzurlu olmalarıdır.

Doğal afetlerin büyük etkisi gelişmekte olan ülkelerde sınırlı imkanlara sahip yoksul çiftçiler üzerinde olduğu için, iklim ile ilgili zorlukları çözmek için veri, teknoloji ve finansal hizmetlerin kullanılması gerekmektedir.

Tarım sigortası normalde özel sektör ya da devlet sektörü sigorta şirketleri tarafından, genellikle hükümetten alınan destek tedbirleri ile piyasaya dayalı bir faaliyet olarak üstlenilir. Tarımsal yatırımı ve krediye erişimi teşvik etmek ve çiftçilere ve tarımsal değer zincirindeki diğer aktörlere finansal istikrar sağlamak için risk yönetimi ve sigortaya ilgi artmaktadır. Hükümetler tarafından tarım sigortasını kolaylaştırmak için yapılan çeşitli müdahale türleri, Dünya Bankası tarafından yürütülen son uluslararası bir araştırmanın sonuçlarına dayanılarak gözden geçirilmektedir.

Prim sübvansiyonu en yaygın müdahale olmakla birlikte, yasal ve düzenleyici çerçeve, reasürans, teknik, idari yardım ve devletin tarım, hayvan sağlığı veya meteoroloji alanındaki yayım hizmetlerine bağlantılar gibi diğer olanak sağlayıcı tedbirler önemlidir. Sigorta ürün türleri, tehlikeler, güvenlik açığı ve organizasyon ve dağıtımı destekleyebilen kırsal kurumlar gibi gelişmekte olan ülkelerde mahsul ve hayvan sigortası için temel kısıtlamalar ve fırsatlar göz önünde bulundurulur. Uygun dağıtım kanallarının geliştirilmesi ve sigortanın kredi, çiftlik girdileri ve hizmetler gibi tarımsal verimliliği artırabilecek önlemlerle ilişkilendirilmesi, sigortanın çiftçilere fayda sağlayabileceği bir fırsat sunmaktadır. Tek başına sigorta çok az talep edebilir ve bir değer teklifi olarak görülmeyebilir. Tarım sigortası normalde sadece istisnai olaylar için uygun maliyetlidir, hanehalkı veya toplum düzeyinde geleneksel riskle başa çıkmayı engellememelidir ve sık riskli olayları yönetmek için resmi tasarrufları tamamlayabilir.

 

 

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(553)942-2961