Engelli Araç Alım Şartları Neler? | Engelli Araba Alımı

⏱: 2 dk

2021 Engelli araç alım şartları neler? 2021 engelli araç alım başvuru şartları neler? Engelli araba almak için hangi evraklar lazım? Engelli vatandaşlar ÖTV araç alırken ÖTV indiriminden faydalanabiliyor mu? Engelli araç alırken ÖTV indiriminden faydalanmak için rapor kaç olmalı? Engelli raporu ile araç nasıl alınır?

Engelli Araç Alımı

Bir araç alımı yaparken normalde Özel Tüketim Vergisi ödenir. Ancak engelli araç sahipleri bu tutarı ödemekten muaf tutuluyorlar ya da belli bir kısmını ödüyorlar. Peki neye göre engelli araç alımı esnasında muaflık veya indirim imkanı sağlanıyor? Engelli araç alımı konusunda rapor oranı etken bir faktör. İndirim almak içinse minimum %40 engelli oranı olması gerekiyor.

  • Engelli araç alım durumunda rapor süresi

Eğer rapor süresiz bir şekilde verildiyse bir sıkıntı yok. Ama eğer engelli raporu belirli bir süre için verildiyse sürenin bitmesine 6 ay kalmadan gerekli başvuruları yaparak ÖTV indiriminden faydalanabilir.

Engelli Araç Alım Başvuru Şartları

  • Eğer engellilik derecesi %90 ve daha üstündeyse ÖTV istinasından faydalanabilmek için aracı kullanma şartı yoktur. Yani aracı kendi kullanmayacaksa tamamen muaf durumda. Fakat aracı kendi kullanacaksa aracın engelli bireyin kullanabileceği şekilde düzenlenmesi şart koşuluyor.
  • Engellilik derecesi %90’ın altında ise ÖTV’den muaf olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmekte. Bu şartlar:

Yetkili sağlık kuruluşundan verilen sağlık kurulu raporunun aslına ya da noter onaylı örneğine sahip olunması. Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslına ya da noter onaylı örneğine sahip olunması. H sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin bulunması. Daha sonrasında bu evraklar, mükellef tarafından verilecek olan 2A numaralı ÖTV beyannamesine dahil edilmeli.

2021 Engelli Araç Alım Şartları Neler?

ÖTV Kanunu içerisindeki 7. maddenin 2 numaralı bendi ile bu Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

  • 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
  •  87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
  • 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir.

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(507)354-5329